Dacă am deja fișierul meu cu design îl pot trimite la printat?

Da, poți trimite fișierul la printat, însă va trebui să ai în vedere următoarele aspecte de ordin tehnic.

Rezoluția:

Pentru a fi evitate pierderile de calitate, fișierele trebuie să fie la rezoluție de 300 dpi, la dimensiunea originală. Siglele, blocurile de text și elementele grafice integrate în document trebuie să fie incluse ca vectori sau ca imagine cu rezoluția minim 300 dpi, altfel pe coala tipărită vor apare zimțate pe margini sau nefocusate. Mărirea artificială a rezoluției trebuie evitată, rareori generând rezultate mai bune la printare.

Marginea de tăiere (Bleed*):

Marginea de tăiere să fie minimum 2 mm pe fiecare latură, dacă nu se specifică altfel.

*Bleed-ul servește ca toleranță la tăiere pentru diferențele apărute în procesul de producție. Hârtia poate suferi diferite transformări de dimensiune pe durata procesului, transformări cauzate de diferențele de temperatură, umiditate, etc. Aceste transformări pot genera deviații de până la 1 mm la tăierea finală.

La generarea unui PDF, din programele de editare, există posibilitatea de a include în fișier diferiți markeri/ semne suplimentare. Te rugăm să creezi PDF-ul fără acești markeri/ semne. Utilizează cel mult semne pentru tăierea finală.  

Zona de siguranță:

Recomandăm folosirea unei așa-zise „Zone de siguranță” pentru poziționarea elementelor critice (text, logo-uri ce nu trebuie tăiate) la minimum 4 mm față de tăierea finală.

Monitorul și culorile în modul CMYK

Pe monitorul unui computer culorile sunt afișate în spectrul de culoare RGB (red/green/blue). Monitoarele au structură și setări diferite, astfel afișarea culorilor variind între diferite monitoare. Unele monitoare accentuează anumite culori (exemplu: blue). Din acest motiv, ceea ce este afișat pe monitor nu reflectă corect rezultatul tiparului. Mici variații ale nuanței pot să apară chiar în procesul de producție al unui lot de hârtie al aceluiași producător. Culoarea hârtiei/ capacitatea de a reflecta lumina influențează felul în care arată culoarea produsului tipărit. Recomandăm, atunci când este posibil, bunul de tipar (BT) pe coala tipărită.

Maximul de culoare aplicată

Procentul maxim total de culoare aplicată se află din suma procentelor de culoare individuale.

Total de cerneală = C+M+Y+K

Exemplu: O nuanță maro închis cu următoarele valori:
70% cyan, 100% magenta, 100% yellow și 40% black
Rezultă un procent total de culoare aplicată după cum urmează:
70% C + 100% M + 100% Y + 40% K = 310%

Din cauza limitărilor de producție, acest procent de 310% este posibil pentru suport cretat. Pentru suport necretat maximul ar trebui să fie 300%. Totuși, pentru a nu supraîncărca suportul cu cerneală, este recomandată o valoare maximă între 280-300%. Cele mai bune rezultate în tipar se obțin pentru un maxim de 260%. În acest fel, se tipărește la viteză mare, timpul de uscare este redus, iar noi obținem un timp de livrare scurt.

Ștanța

Pentru tăierea pe o anumită formă neregulată/ specială se folosește o matriță numită ștanță. Această formă de contur poate fi creată într-un program vectorial pe design/ layout final. Conturul va fi făcut cu o culoare SPOT numită în fișier TĂIERE/ ȘTANȚĂ/ CONTUR. Această culoare nu va fi tipărită, servește doar pentru tăiere. Nu poziționa elemente esențiale (text/ logo) la mai puțin de 4 mm de conturul de tăiere. Adaugă în exteriorul conturului încă 2 mm bleed. Fișierele cu contur de tăiere nu pot fi JPEG sau TIFF, ci doar PDF.

Grosimea liniilor

Te rugăm să te asiguri, când creezi design-ul, că liniile din fișiere (la fel ca fonturile) nu sunt prea subțiri. Liniile sau fonturile în nuanțe deschise pot să apară întrerupte sau neclare din cauza punctelor de raster. O linie de 0.1 mm grosime, cu mai puțin de 100% procent dintr-o culoare de bază, va fi neclară, deși pe monitor va fi vizualizată bine din cauza zoom-ului.

Recomandare: folosiți linii închise la culoare pe fundal deschis cu minimum 0.1 mm grosime și linii deschise la culoare pe fundal închis cu minimum 0.2 mm grosime.

Fonturi

În fișierele PDF fonturile trebuie incluse (embedded) sau convertite la curbe (outline). Verifică rezultatul după ce ai exportat în formatul de fișier PDF, să te asiguri că apar și unele caractere speciale sau diacritice.

Overprint

Dacă în machetă apar două culori suprapuse, există două posibilități: culoarea de deasupra sparge culoarea din fundal sau este overprint.  

De exemplu, cyan definit ca overprint peste yellow va genera culoarea verde (cele două culori se amestecă) unde cele două obiecte se suprapun. Obiectele definite incorect ca overprint apar destul de frecvent din cauză că, în cele mai multe cazuri, nu sunt afișate pe monitor. Aceste erori vor duce la rezultate neplăcute în tipar. În general, fișierele nu sunt verificate pentru overprint, deoarece aceasta ar putea fi o idee de designer. Textele 100% black vor fi automat definite overprint.

Formate de fișiere

Fișierele PDF au devenit standard general în transferul/ schimbul de date pentru print sau tipar. Dacă informațiile sunt vectori, este recomandat să fie transmise fișiere PDF. Toate fonturile și imaginile trebuie incluse în fișierul PDF (nu doar link-uri).
Fișierele finale PDF trebuie livrate CMYK fără profil ICC (exemplu: US Web Coated, Euroscale, etc.).
În cazul publicațiilor cu mai multe pagini se vor trimite două documente și anume:
Coperțile – conțin coperțile în ordinea: „coperta_1”, „coperta_2”, „coperta_3”, „coperta_4”.
Interiorul – conține atâtea pagini câte are publicația în ordinea: „pagina_1”, „pagina_2”, „pagina_3”, .... „pagina_n”.
De evitat:
- obiecte bitmap sau vectoriale definite în format RGB sau cu profil ICC atribuit
- obiecte definite cu atribute de overprint.
Atenționări:
- formatul corect al documentului este formatul brut (format brut = format finit + minimum 2 mm bleed).

Serviciul de „Verificare fișiere”implică următoarele verificări înainte de tipar:

  • Rezoluția;
  • Marginea de tăiere (Bleed) – verificăm dacă ai inclus margine de tăiere suficientă și te notificăm dacă este necesară modificarea;
  • Spațiul de culoare (RGB/CMYK) – verificăm dacă s-a lucrat pe spațiul de culoare corect, respectiv CMYK;
  • Format/ dimensiune, devieri;
  • Tăiere pe contur – verificăm marginea de tăiere și de siguranță pentru designul aplicat unui contur de ștanță;
  • Lipsă fonturi – verificăm corectitudinea realizării fișierului PDF, afișarea fonturilor, diacriticelor;
  • Transparențe – verificăm existența transparențelor, care nu pot fi redate optim în procesul de tipărire;
  • Overprint – verificăm existența suprapunerilor de culori care în procesul de tipar pot conduce la efecte nedorite.

Dacă fișierul nu respectă cerințele, apar întârzieri de producție și livrare până la momentul când se retrimite fișierul corectat.

Nu se verifică:

  • Liniile de biguire/ direcția fibrei suportului;
  • Aplicarea culorii – procentul de acoperire a culorii, recomandăm un maxim de 260%;
  • Erori de introducere text și gramaticale.